Schermafbeelding 2014-11-20 om 15.27.55

Over food waste

De wereldbevolking stijgt naar verwachting van 7,2 miljard mensen naar 9,6 miljard in 2050. We moeten meer monden voeden dan ooit tevoren. Toch wordt een derde van het geproduceerde voedsel verspild. Ongeveer de helft van al het voedsel dat wordt geproduceerd gaat verloren tussen oogst en consumptie. Denk bijvoorbeeld aan een mislukte oogst, vertraging van transport of slechte infrastructuur waardoor een deel van de oogst verloren gaat. Maar ook minder mooi ogend voedsel wordt vernietigd, voordat het in de supermarkt terechtkomt of wordt weggegooid omdat het te lang in de supermarkt ligt. In de gehele food supply chain gaat er wekelijks 2 miljard verloren.

Food waste kost niet alleen veel geld, maar er gaat ook nog eens veel omzet verloren. Een groot gedeelte van de voedselverspilling kan worden opgelost door de food supply chain verder te optimaliseren. Hoe kunnen we bijvoorbeeld slimmer nadenken over het efficiƫnter inrichten van de infrastructuur? Hoe zorgen we voor betere opslag en distributie? Hoe kunnen we de houdbaarheid verbeteren? Hoe kunnen we consumenten sturen in het aankopen van seizoen producten? Hoe kunnen we de regelgeving aanpassen, zodat er minder hoeft te worden weggegooid? Wat kan innovatie aan mijn product bijdragen? En hoe kunnen we het bedrijfsleven helpen?

De wereld voeden is een van de grootste uitdagingen van deze tijd.