15108167183_dcf7d7d2bf_h

Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas (1963) is een zeer gewaardeerde trendwatcher, auteur en spreker. Hij doet onderzoek naar de financiële, sociale, culturele, economische, technologische en spirituele trends en interpreteert deze voor een scala aan opdrachtgevers.

Tijdens het Stop Food Waste symposium presenteerde Adjiedj een lezing over ‘The future of Food’. Bekijk hier de film.

In zijn recentelijk verschenen boek ‘The Future of Food’ werpt Bakas zijn vooruitziende blik op de plaats van voeding in de wereld. Elke dag groeit de wereldbevolking met netto 220.000 mensen, zodat we groeien van zeven miljard naar negen miljard mensen in de periode 2012-2050. We hebben een tweede planet nodig als we in dit tempo doorgaan. Daardoor zal de druk op de voedselproductie oplopen. Kunnen we dit als mensheid aan? En zo ja, welke rol speelt bijvoorbeeld genetica in dit geheel? Kunnen we straks eten wat we willen zonder pretspekjes te krijgen? Hoe werkt de medicalisering van food door?

Open innovatie, co-creatie en crowdsourcing veranderen de foodsector. Opkomende economieën leveren elkaar eten. Genetische modificatie wordt normaal en er komen nieuwe plantensoorten uit het lab. We eten meer ‘biologisch’ food en er komen nieuwe vormen van recycling en bioraffinage. We krijgen gepersonaliseerd voedsel en meer functional foods. Vreugdeloos nutritionisme groeit maar lekkerbekken gaan in de tegenaanval. Er komen duurzaamheidsapp’s en het platteland verandert door stadslandbouw en verticale boerderijen.

Vleesvervangers voor flexitariërs zijn in opmars en we gaan terug naar lokaal geproduceerd en seizoensgebonden voedsel. Er komen caloriearme tussendoortjes en supersize food raakt in de ban. We krijgen vet-, zout- en suikertaks en zien de terugkeer van het kruidenvrouwtje. We gaan voedsel beschouwen als medicijn. Oude groentes komen weer in trek en de warmoezenier keer terug. Guerrilla-tuinieren groeit in de stad en we krijgen nieuwe conserveringstechnieken, voedsel dat uit de printer rolt en kweekvlees. Ook kleinschalig en ambachtelijk food zijn in opmars.

Op tal van terreinen zullen innovaties de komende jaren tot echte doorbraken leiden. Zowel in de landbouw, veeteelt als voedselindustrie. Voor wie goed voorbereid wil zijn op de toekomst is zijn verhaal onmisbaar.

In zijn toekomstvisie van 2015 pleit Adjiedj Bakas voor meer out-of-the-box denken en meer craziness om tot vernieuwing te komen bij bedrijven.