15541440789_5e96b9355d_h2

Bart Groesz

Bart Groesz (1964) is eigenaar van PLUS Rozenburg. Groesz is een bevlogen supermarktondernemer die graag zou willen dat consumenten eten en drinken weer op de juiste waarden schatten. Hij ergert zich al jaren aan het gemak waarmee voedsel wordt weggegooid. Het lezen van het boek Waste van Tristram Stuart zette hem aan het denken over voedselverspilling. Een documentaire over kromme komkommers gaf de doorslag. Hierin werd getoond dat komkommers werden weggegooid omdat ze krom waren, niet omdat ze niet goed waren. Groesz: ‘Ik wil dat voedsel dat voor menselijke consumptie bedoeld is ook voor menselijke consumptie wordt hergebruikt, dus niet voor dieren en al zeker niet voor vergisting.’

Een eerste stap voor hem was het bekijken van de voedselverspilling in zijn eigen winkel. Het percentage voedsel dat werd weggegooid bleek rond de 1,5%. Per week ging het om 400 tot 500 kilo verspild voedsel, waarvan 80% vers. Hij besloot mee te doen aan het Too Good to Waste project, waarbij alle groente en fruit die de houdbaarheidsdatum naderen worden verwerkt in soepen, sauzen en chutneys. Nu gooit hij vaak niet meer dan een paar kilo tomaten of bloemkool per dag weg. Volgens Groesz moeten supermarkten samenwerken om een grote hoeveelheid producten te kunnen verwerken voor bijvoorbeeld soepen.

Daarnaast heeft Groesz samen met de Universiteit Wageningen – waar voedselverspilling hoog op de projectenlijst staat – een case ontworpen waarbij de verspilling van zijn supermarkt nauwkeurig in kaart werd gebracht. Vervolgens werd gekeken naar oplossingen om het voedsel nog een keer te gebruiken in plaats van weg te gooien. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld leveranciers worden benaderd: ‘De leverancier die elke dag verse producten levert, kan producten die over de datum gaan ook weer meenemen en aan een verwerker aanbieden. Dan is het zeker haalbaar. Belangrijk is dat er bij de consument aan bewustwording wordt gewerkt. Het moet doordringen dat het eigenlijk niet kan dat voedsel wat eerst een lange voedselketen is doorgegaan eindigt in de vuilnisbak’.