15725330751_d46d0486d7_h

Bart vd Nieuwenhof

Bart van den Nieuwenhof (1971) is sinds 2012 CEO van La Place restaurants. Hiervoor was hij directeur verkoop bij Hunkemöller.

La Place bestaat inmiddels 27 jaar en heeft meer dan 200 vestigingen: in V&D Warenhuizen, langs snelwegen en in winkelcentra, maar ook bij Duinrell, bedrijfsrestaurants, op Schiphol en op grote evenementen. Alles bij elkaar ontvangt La Place meer dan 40 miljoen bezoekers per jaar.

Bij La Place staan vers en 100% natuurlijk hoog in het vaandel. Ze werken met verse, eerlijke en pure grondstoffen. Het liefst uit de regio en waar het kan biologisch. Al deze ingrediënten worden iedere morgen in alle vroegte bij de vestigingen aangeleverd. Aanvankelijk kwamen alle producten uit andere landen, meestal Frankrijk. Nu komt vrijwel alles “uit de buurt”. In plaats van Roseval aardappeltjes uit Frankrijk gebruikt La Place nu biologische Laura aardappels uit de Noordoost polder. Alles is huisgemaakt. Op dit moment zijn er naast de overige formats zo’n 100 restaurants. In totaal werken 5.500 medewerkers voor la Place, door eigen opleidingen gekwalificeerd.

Ook met duurzaamheid is La Place volop bezig. De keten zamelt bijvoorbeeld overgebleven koffieprut in en verkoopt die aan GRO Holland. Dit bedrijf kweekt op het koffieresidu verse oesterzwammen die weer verkocht worden aan La Place. Zo is de cirkel rond. En deze zomer experimenteerde La Place met een broodje met meelwormen op Lowlands. “Insecten zijn gezond en levert, in tegenstelling tot het eten van rund, varken of kip, milieuwinst op. Voor het kweken van insecten is veel minder landbouwgrond nodig. Ook is de CO2-uitstoot flink lager. Ten slotte hebben insecten veel minder voer nodig. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld drie keer zoveel voer nodig dan voor een kilo eetbare insecten. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling. Dat betekent veel onverzadigd vet, zoals linolzuur.”

Sinds 2007 groeit La Place ook buiten de landsgrenzen. Er zijn La Place-restaurants in Duitsland en België. En dit jaar opende La Place twee vestigingen: een op het vliegveld van Bali en een in het Google kantoor in New York.