15542973880_a24c71d344_h

Johan Pater

Johan Pater komt uit een bakkersfamilie die al in 1920 begon met het bakken van brood. In 1990 nam Johan Pater het bakkersbedrijf van zijn vader over. Door de steeds veranderende en groter wordende markten opende Pater in 1993 een geheel nieuwe (industriële) bakkerij. Vandaag de dag produceert deze bakkerij groot- en kleinbrood voor verschillende supermarktformules.

Pater is inmiddels algemeen directeur van Amarant Bakkersholding en mede-eigenaar van Bake Five. Bake Five is een collectief van negen zelfstandige bakkerijen inclusief twee bakkerijen van Pater. Door het bundelen van kennis en kunde van de verschillende bakkerijen, kan Bake Five consumenten iedere dag vers brood en banket leveren via een groot aantal supermarkten. Met het oog op veranderende consumentenbehoeftes en nieuwe technologieën staat innovatie centraal in het bedrijf. Zo introduceerde Bake Five begin dit jaar ‘Yam’ bij Jumbo supermarkten: het eerste glutenvrije brood dat elke dag vers wordt gebakken. Volgens consumenten eindelijk een ‘echte’ boterham met smaak die geen gluten bevat. Pater is zeer gepassioneerd over het bakkersvak. Het creëren van goed en lekker brood uit meel is een ambacht. Brood is basisvoeding dat mensen elke dag nodig hebben. Pater wil de komende vijf jaar verder uitgroeien tot een nog moderner en toonaangevender bakkersbedrijf. Hij wil steeds meer controle krijgen over de grondstoffen en deze steeds natuurlijker vergaren. “Eerlijk is de nieuwe transparantie”, aldus Pater.

In 2000 startte Pater met Bake for Life. Bake for Life bouwt bakkerijen in Afrika. Gehandicapten, wezen, kindsoldaten, alleenstaande moeders en mensen die door omstandigheden op jonge leeftijd school hebben moeten verlaten werken hier en leren het vak van bakker. Alle Bake for Life bakkerijen worden gerund door lokale organisaties. De eerste Bake for Lifebakkerij werd in 2003 geopend in Ghana. Op dit moment zijn er zes bakkerijen: vier in Oeganda, één in Ghana en één in Kenia.