15703317846_228e49c1b4_h

Stefan Fageräng

Stefan Fageräng is Managing Director bij Tetra Pak North West Europe. Tetra Pak is wereldmarktleider in voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen. In nauwe samenwerking met klanten en leveranciers, maakt Tetra Pak veilige, innovatieve en milieubewuste producten die iedere dag honderden miljoenen mensen bereiken in meer dan 170 landen over de hele wereld. Met ruim 23.000 werknemers in 85 landen, hecht Tetra Pak zeer veel waarde aan verantwoord industrieel leiderschap en een duurzame bedrijfsvoering. Bekend als een voorloper in de industrie, ontwikkelde Tetra Pak de UHT-behandeling van voedingsproducten in combinatie met het aseptisch afvullen in drankenkartons waardoor conserveringsmiddelen niet langer meer nodig waren. Tetra Pak legt zich er op toe om voedsel veilig en beschikbaar te maken, overal ter wereld.

Stefan Fageräng wil met duurzame kartonnen verpakkingen een vervangingsmarkt creëren voor glas, blik en plastic. Daarom biedt Tetra Pak the whole package: duurzaamheid, lagere kosten, betere logistiek en meer gebruiksgemak. Het bedrijf levert een substantiële bijdrage aan het terugdringen van food waste en blijft investeren in oplossingen om food waste tegen te gaan. Het is verspilling van kostbare natuurlijke grondstoffen. We moeten dus minder weggooien. Verpakkingen van het juiste formaat, toegespitst op het consumptiemoment en de sociale context, die de houdbaarheid van voeding verlengen, kunnen daaraan bijdragen. Ook die verpakkingen zelf moeten duurzaam zijn. Karton bestaat voor minstens driekwart uit hernieuwbare grondstoffen, namelijk karton afkomstig van hout uit duurzaam beheerde bossen. Tetra Pak verpakkingen zijn daarnaast volledig recyclebaar.

Verder zijn de verpakkingen van Tetra Pak in sommige landen al voorzien van ‘groene’ polyethyleen doppen, gemaakt van Braziliaans suikerriet. De toeleverancier van deze grondstof neemt deel aan milieu-certificatiesystemen zoals BonSucro, waarmee de duurzaamheid wordt gegarandeerd. Verder lanceerde Tetra Pak begin dit jaar in Brazilië een duurzame oplossing voor het buitenste laagje plastic van hun verpakkingen; ook hiervoor is suikerriet de grondstof. En Tetra Pak is bezig met de ontwikkeling van een duurzaam beschermlaagje dat de kwaliteit en houdbaarheid van de inhoud van het pak niet negatief beïnvloedt en de voedselveiligheid garandeert. Omdat er uitgebreid moet worden getest en de nieuwe technologie bij voorkeur in de bestaande afvullijn/ verpakkingscombinatie moet worden ingepast zal een doorbraak op dat gebied nog enkele jaren in beslag nemen. Tegen 2020 beoogt Tetra Pak een volledig hernieuwbare verpakking op de markt te hebben.