15542257028_0b218c85a7_h

Toine Timmermans

Toine Timmermans heeft een grote bijdrage geleverd aan het Stop Food Waste symposium. Ook als dagvoorzitter tijdens het symposium heeft Toine een actieve rol vervuld. In 1965 studeerde hij Landbouwtechniek aan de Universiteit van Wageningen en specialiseerde zich in techniek en voedselketens. Hij is programma manager Duurzame Voedselketens bij WageningenUR. Daarnaast is hij thema- directeur bij het Top Instituut Food & Nutrition.

Tien jaar geleden begon hij de voedselverspilling in agro food ketens te onderzoeken en te analyseren hoe deze ketens efficiënter en effectiever gemaakt konden worden. In diezelfde periode begon het duurzaamheids- en klimaatvraagstuk en daarmee de vraag hoe we het beste de voedselzekerheid kunnen veiligstellen voor de toekomst. Hij werkt hard aan technieken om voedsel langer houdbaar te maken, robuuste en efficiënte ketens te ontwerpen, met als bijkomend voordeel de verspilling van voedsel en de impact hiervan te remmen. Timmermans wil een bijdrage leveren om via onderzoek, innovatie en ketensamenwerking de voedselketen radicaal te verduurzamen.

Voedselzekerheid, gezond voedsel en efficiënt gebruik van grondstoffen zijn de thema’s voor de komende jaren, niet alleen in Nederland. Dit kan vooral door gezonde en duurzame voedselpatronen te stimuleren. Nieuwe business modellen, ondernemerschap, slimmer innoveren, innovatie in ketenverband en nieuwe samenwerkingsvormen zijn essentieel.

Eerder dit jaar riep Timmermans in zijn column voor het blad Voedingsmiddelentechnologie de betrokken partijen op om op een andere manier te gaan denken over hun werkwijze: het vanuit consumentenbehoefte ontwerpen van efficiënte en effectieve kringloopsystemen van grondstoffen. Belangrijk daarbij is ook het verkrijgen van meer inzicht in de mate van verspilling binnen een organisatie en de bewustwording daarvan. Inmiddels is een groeiende groep bedrijven daarmee aan de slag gegaan. “Nu hebben supermarkten, in samenwerking met hun leveranciers, het aanbod geoptimaliseerd, met als gevolg minder verspilling,” aldus Timmermans. Ook houden supermarkten steeds beter bij wat er overblijft. “Meten is weten. Met de gegevens in de hand kunnen ze beter bestellen.”