1. Oogst, vangst en teelt

    In Europa bedraagt de voedselverspilling in de landbouw circa 10% procent. Al bij de oogst gaat voedsel verloren. Zo gaan bijvoorbeeld kromme komkommers en knobbelige wortels linea recta naar de composthoop en worden zelden verkocht in de winkel. Lees meer
  2. Transport

    Tijdens het transport van de landbouwproducten gaat in Europa circa 3% verloren van het totaal beschikbare eten. De oorzaken zijn temperatuurverschillen, beschadigingen en het tempo waarmee getransporteerd wordt. Lees meer
  3. Productie

    Tijdens de productie kunnen morsen, beschadigingen of het toevoegen van onjuiste hoeveelheiden ingrediƫnten, door machines of werknemers, food waste veroorzaken. Lees meer
  4. Verpakking en houdbaarheid

    Tijdens het verpakken van producten gaat circa 5% van het beschikbare voedsel in Europa verloren. Het is een gevolg van het formaat, de vorm en de structuur van een verpakking. En bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum maakt mensen angstig het product na verloop nog te gebruiken, terwijl dit vaak wel mogelijk is. Lees meer
  5. Prognose, planning en inkoop

    Hoeveel is er nodig? Wat moet er geleverd worden? Wat kan er opgeslagen worden? Vaak worden er teveel inkopen gedaan, waardoor het overschot vervolgens tussen het afval belandt. Lees meer
  6. Voorraad, opslag en distributie

    In de voorraad en distributie kunnen de opgeslagen voedselproducten schade oplopen door slechte verpakking en bewaaromstandigheden. Ook de houdbaarheidsdatum kan na langdurige opslag verlopen. Lees meer
  7. Schapmanagement

    De plaatsing van een product in een schap kan ervoor zorgen dat er een betere rotatie is in oudere en versere producten. Bij de supermarkt blijft er daardoor aan het eind van de dag minder voedsel over. Lees meer
  8. Communicatie

    Communicatie kan ervoor zorgen dat de consument bewuster inkopen doet. Daardoor zal er minder voedsel worden verspild. Ook tussen bedrijven onderling kan communicatie efficiency in de gehele voedselketen bewerkstelligen. Lees meer
  9. Hergebruik restproducten

    Niet alle restproducten hoeven meteen in de vuilnisverbrander te belanden. Er zijn meerdere opties waarbij de restproducten kunnen worden hergebruikt. Lees meer
  10. Regelgeving

    De overheid speelt een belangrijke rol in wet- en regelgeving omtrent voedsel. Door nauwe samenwerking met het bedrijfsleven kan de food supply chain verder geoptimaliseerd worden. Lees meer