SOLUTION_001_OOGST_NL_650x350px

Oogst, vangst en teelt

Van de totale hoeveelheid beschikbaar voedsel in Europa gaat in de landbouw circa 10% verloren en nog eens 25% door marktwerking. Een veld met kool of aardappels is geen machine die je uitzet als er halverwege het seizoen blijkt dat er teveel is. Het verlies ontstaat onder meer door slechte weersomstandigheden, ziektes en insecten, maar bovenal door ineffici├źnt oogsten. Een deel van de productie raakt beschadigd tijdens het oogsten of blijft mogelijk achter op de akkers. Een goed voorbeeld is een aardappelrooimachine die grote velden aardappels oogst en alleen de grote aardappels meekrijgt. De kleine aardappels blijven hierdoor achter. Dit leidt ertoe dat circa 30% van de aardappelen tijdens de oogst verandert in afval. Zitten de omstandigheden tegen, dan zijn de oogsten laag en dreigen er tekorten. Maar zit alles mee, dan leidt dat onherroepelijk tot overproductie met de kans dat goed voedsel moet worden doorgedraaid.

Tussen de 40% en 60% van alle in Europa gevangen vis belandt bij het afval. De redenen: verkeerde maat, verkeerde soort of problemen met de quota. In de Noord-Atlantische Oceaan gaat het jaarlijks om 2,3 miljoen ton vis.

Producten worden naast onbewust ook bewust niet geoogst. Dat heeft te maken met bepaalde producteisen die worden gesteld door bijvoorbeeld de EU, maar ook met de tussenhandel en de eindconsument. De klant wil over een goed product beschikken. De kwaliteit van het product kan liggen aan de smaak, de vorm, de kleur en het formaat van het product. Een product dat niet voldoet aan de producteisen zal niet worden verwerkt en in de afvalbak belanden. De reden kan zijn dat het product niet makkelijk vervoerbaar is of dat het product niet goed te verwerken is door de machines die worden gebruikt. Al deze producten zijn prima te eten, niks mis mee, maar als ze niet aan de eisen voldoen wordt het beschouwd als afval. Een Brits onderzoek in 2009 vond dat 25 tot 30 procent van de wortelen niet voldeden aan de eisen van de supermarkt. Die worden er dan door de boer al uit gesorteerd. Gelukkig mogen komkommers van Brussel weer krom zijn. Dat levert het bedrijfsleven maar liefst 1 miljard euro op. 

De captains of industry zullen de oplossingen die de conceptdenkers hebben bedacht presenteren op het symposium op 6 november. Daarna zijn de oplossingen voor de bezoekers van het symposium beschikbaar via deze site (via een login).