SOLUTION_005_PROGNOSE_NL_650x350px

Prognose, planning en inkoop

Tijdens de prognose wordt er gekeken naar wat een bedrijf aan middelen nodig heeft voor het komende jaar, de komende twee jaar of langer. Bij planning gaat het om wat wanneer geleverd moet worden. Dit gaat om precieze dagen en tijden. Bij inkoop draait het om wat er daadwerkelijk ingekocht gaat worden. In alle drie de fases komt food waste voor. Vaak heeft het te maken met een te grote schatting van wat er geleverd moet worden of overmatig inkopen. Het overschot blijft in beide gevallen uiteindelijk ongebruikt en komt bij het afval terecht. In fabrieken wordt gemiddeld zo’n 5% verspild. Een fabriek kan wel plannen, dus verspilling is hier minder aan de orde. Fabrieken produceren wel veel ‘afval’ dat nog prima voedsel is. Hier ligt de grote uitdaging om bijproducten en reststromen nuttig te verwerken. Zo wordt uit 1 kilo aardappelen 500 gram friet gehaald. Van wat overblijft, worden nog zoveel mogelijk eetbare zaken gemaakt zoals aardappelkroketjes en chips. Een deel gaat toch verloren. Afval is er ook in snijderijen waar verse groente panklaar wordt verpakt. Verspilling in de fabriek wordt vaak veroorzaakt door menselijke fouten. Machines die verkeerd worden ingesteld, een afwijking in de receptuur, een foutje in de verpakking en het eindproduct is weliswaar nog prima eetbaar, maar niet meer verkoopbaar.
Vooral bij A-merken komt dat nauw. Soms wordt het niet meer verkoopbare product gedoneerd aan voedselbanken of verkocht aan het buitenland. Maar vaker belanden ze in het veevoer of de verbrandingsoven.

Sommige supermarkten zagen de oplossing van overmatig inkopen in take-back afspraken met hun leveranciers. Het probleem hierbij is dat leveranciers eigenlijk niet veel meer met het voedsel kunnen doen dan weggooien, aangezien het van eigenaar is gewisseld en men geen garantie heeft dat het product voor de voedselveiligheid nog aan de normen voldoet en vaak ook de houdbaarheidsdatum al is overschreden.

De captains of industry zullen de oplossingen die de conceptdenkers hebben bedacht presenteren op het symposium op 6 november. Daarna zijn de oplossingen voor de bezoekers van het symposium beschikbaar via deze site (via een login).