SOLUTION_010_REGELG_NL_650x350px

Regelgeving

In een onderzoek van de Universiteit van Wageningen gaven cateraars aan dat zij producten, die in principe gekoeld bewaard moeten worden, vaak langer ongekoeld kunnen aanbieden dan de twee uur die de hygi├źnecodes door regelgeving voorschrijven. De onderzoekers adviseren het makkelijker te maken om de 2-uursborging te verlengen. Daarnaast wordt voedselverspilling soms ook in de hand gewerkt door de wet- en regelgeving op het gebied van verontreiniging in levensmiddelen, door lange procedures bij de importcontrole. En ketenpartijen leggen zichzelf en anderen strengere normen op om imagoschade te voorkomen.┬á

De Europese Unie en de overheid bepalen deels wat de kwaliteits- en veiligheidsnormen zijn waaraan voedsel moet voldoen. Het beschermen van de bevolking inzake eisen over voedselveiligheid is goed, maar soms hebben esthetische voorwaarden de overhand. Door bijvoorbeeld kwaliteitseisen minder streng te maken kan voedselverspilling worden voorkomen. Tijdens de oogst, het transport en de productie zullen producten dan minder snel worden afgekeurd. Naar schatting wordt vijf tot tien procent van het voedsel verspild door de strenge eisen aan het uiterlijk van het product zoals aardappels met teveel ‘ogen’ of wortelen met meerdere ‘poten’.

De captains of industry zullen de oplossingen die de conceptdenkers hebben bedacht presenteren op het symposium op 6 november. Daarna zijn de oplossingen voor de bezoekers van het symposium beschikbaar via deze site (via een login).