SOLUTION_002_TRANSPORT_NL_650x350px

Transport

Na de oogst worden de producten vervoerd naar opslagplaatsen, veilingen, distributiecentra of naar de fabrikanten die er verder mee aan de slag gaan. Het voedsel kan worden getransporteerd via vliegtuig, schip, trein of vrachtwagen. Er moeten lange afstanden worden afgelegd. Om het voedsel in een zo goed mogelijke staat te kunnen leveren is de manier van vervoeren een grote uitdaging. In Europa gaat bij transport circa 3% van het totale voedsel verloren. De oorzaken zijn temperatuurverschillen en beschadigingen tijdens het in- en uitladen, waardoor producten gekneusd of beschadigd kunnen raken. Het is van groot belang dat de producten voorzichtig, op de juiste temperatuur en in een juist tempo worden vervoerd, anders gaat het mis en ontstaat er onnodig verspilling van voedsel. Zo kan er bij het verladen of het wachten op verladen temperatuurverschillen optreden waardoor het voedsel verlept, verrot of bevriest. Deze producten kunnen niet verkocht worden en belanden bij het afval.

De captains of industry zullen de oplossingen die de conceptdenkers hebben bedacht presenteren op het symposium op 6 november. Daarna zijn de oplossingen voor de bezoekers van het symposium beschikbaar via deze site (via een login).